Silor

MALZEMELER

  • 2 adet yufka
  • 2 yemek kaşığı domates salçası
  • 3 su bardağı et veya tavuk suyu
  • 4 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 çay kaşığı kırmızı pul biber
  • 1 çay kaşığı kuru nane
  • 2 kase sarmısaklı yoğurt
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı kaya tuzu

TARİFİ

Yufkaları tezgâha serin ve sıkıca katlayarak rulo yapın. Yapılan bu rulodan 3 cm’lik dilimler kesin ve bir tepsiye dizin. Önceden ısıtılmış fırında bu yufkaları güzelce kurutun ve  kızartın. Yufkalar güzelce kururken et suyuna tuz ve karabiber ilave ederek kaynatın. Kızaran yufka tepsisini fırından alın ve üzerine et suyunu ekleyin. Tekrar fırına koyup suyunu çekmesini bekleyin. Bu arada tereyağında salçayı kavurup baharatları ilave edin. Silor fırından çıkınca üzerine yoğurdu ve tereyağı sosunu ekleyip servis edin. Siloru, üzerine kavrulmuş kıyma yada haşlanmış tavuk ekleyerekte servis edebilirsiniz. Bundan farklı olarak, özel günlerde içi ceviz, fıstık, tarçın ve şeker doldurularak tatlı olarak da servis edebilirsiniz.

SİLOR

Muhlama

MALZEMELER

  • 250 gr kolot peyniri
  • 3 yemek kaşığı karadeniz  tereyağı
  • 1 çay bardağı süt
  • 2 yemek kaşığı un
  • Dilimlenmiş mısır ekmeği

TARİFİ

Yanmaz bir tavada mısır unu, süt ve peyniri ocağın üzerine koyun ve karıştırarak pişirmeye başlayın. Diğer tavada tereyağını kızdırmaya başlayın. Peynirler güzelce eridiğinde, hafifçe kızmış tereyağını üzerine ilave edin. Mısır ekmeği ile beraber servis edin.

MUHLAMA

Hıngel

MALZEMELER

  • Hamuru için:
  • 2 su bardağı un
  • 2 adet yumurta
  • 4 yemek kaşığı zeytinyağı
  • Yeterince su ve kaya tuzu
  • Harcı için:
  • 3 adet haşlanmış patates
  • 1/2 adet kuru soğan
  • 1 yemek kaşığı biber salçası
  • 2 yemek kaşığı tereyağı
  • Sosu için:
  • 4 diş sarımsak
  • 3 yemek kaşığı tereyağı
  • 2 yemek kaşığı tatlı biber salçası
  • Haşlamak için:
  • 8 bardak su
  • 1 tatlı kaşığı kaya tuzu

TARİFİ

Hamurunuzu bir güzel yoğurun ve 30 dakika dinlenmeye alın. Hamur dinlenirken, soğanı yemeklik doğrayın ve tereyağında kavurmaya başlayın. Birkaç dakika sonra salçayı ilave edip güzelce karıştırın ve haşlanmış patatesleri ekleyerek bir püre haline getirip altını kapatın. Hamur hazır olunca un yardımıyla açıp iri kareler halinde kesin ve ortasına harcı doldurun. Üzerlerini ayni ölçüde kesilen hamur parçaları ile kapatın. Daha sonra hazırladığınız bu hamurları tuzlu suda 5 dakika haşlayıp süzün. Sarımsakları ince ince doğrayın ve derin bir tavada tereyağında soteleyin. Biber salçasını ilave edip süzülen hamurları tavaya atın ve beraberce birkaç dakika pişirip servis edin. Dilerseniz bir servis tabağına haşlanan hıngelleri yerleştirip üzerine sosunu ve yoğurdunu da ekleyebilirsiniz.

HINGEL

Harşıl

MALZEMELER

  • Yarım kilo ıspanak
  • 2 adet haşlanmış yumurta
  • 4 adet taze soğan
  • 1 kase süzme yoğurt
  • Kaya tuzu
  • Zeytinyağı

TARİFİ

Ispanakları birkaç parça doğrayın ve bol suda 3 dakika haşlayıp süzmeye bırakın. Süzerken biraz baskı uygulayıp suyunun iyice çıkmasını sağlayın. Hazır olan ıspanakları bir karıştırma kabına alın. Üzerine ince kıydığınız taze soğanları, süzme yoğurdu ve kaya tuzunu ekleyip güzelce harmanlayın. Hazır olan harşılı servis tabağına alıp üzerine dilimlediğiniz haşlanmış yumurtalar ve zeytinyağı ile servis edin.

HARŞIL

Borani

MALZEMELER

  • 500 gr kuzu kuşbaşı eti
  • 1 kilo ıspanak
  • 1 su bardağı haşlanmış nohut
  • 2 kase tuzlu yoğurt
  • 2 adet soğan
  • 4 diş sarımsak
  • 2 yemek kaşığı kuru nane
  • 1 çay bardağı zeytinyağı
  • Karabiber
  • Kaya tuzu

TARİFİ

Kuşbaşı eti, üstünü biraz geçecek kadar suda 1 saat kadar haşlayın. Başka bir tencerede yemeklik doğranmış soğan ve sarımsağı zeytinyağı ile 10 dakika kavurun. Doğranmış ıspanağı tencereye ekleyip birkaç dakika daha kavurun. Başka bir kapta tuzlu yoğurdu, bir su bardağı kadar haşlanan  etin  suyuyla karıştırıp güzelce çırpın. Daha sonra ıspanaklara haşlanan etleri, tuzlu yoğurdu ve haşlanmış nohutu ekleyip 15 dakika pişmeye bırakın. Üzerinde kuru nane ile servis edin. Boraninin salçalı tarifleri de Anadolu’da mevcuttur. Abbasi Halifesi’nin eşi Boran Sultan'ın en sevdiği yemek olarak ismini de oradan almıştır.

GÜVEÇ

Soğan Dolması

MALZEMELER

  • 1 kilo irice kuru soğan
  • 250 gr kıyma
  • 1 su bardağı pirinç
  • ¼ demet kıyılmış maydanoz
  • 5 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 3 yemek kaşığı nar ekşisi ya da sumak
  • 1 çay kaşığı şeker
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • Kaya tuzu
  • Yeterince su

TARİFİ

Soğanların birini incecik kıyın ve bir kenara ayırın. Kalan soğanların kenarına bir uçtan bir uca bıçak yardımı ile bir çizik atın. Bu soğanları bolca suda 15 dakika haşlayıp süzün. Daha sonra bıçakla çizdiğiniz yerden yaprak yaprak ayırın ve bir kenara alın. Bir kabın içine ince kıydığınız soğanı, maydanozu, kıymayı, yıkadığınız pirinci ve baharatları ekleyin. Güzelce yoğurup zeytinyağı ve nar ekşisini ilave edin. Hazırladığınız harcı soğan yapraklarının arasına 1 tatlı kaşığı olacak şekilde yerleştirip soğan yaprağını yuvarlayın. Hazırladığınız dolmaları yayvan bir tencereye sırayla dizin. Doldurma işlemi bitince üzerine bir tabak yerleştirin ve tencereye üzerine çıkacak kadar su ilave edin. Suyuna da biraz tuz ekleyin. Kaynamaya başlayınca altını kısın ve 30 dakika daha pişirin. 30 dakika sonra altını kapatıp tencerenin üzerindeki tabağı alıp tencereye bir kapak kapatın ve dinlenmeye alın. 20 dakika dinlendirip servis edin.

SOĞAN DOLMASI

Hamsi Kaygana

MALZEMELER

  • Yarım kilo ayıklanmış hamsi
  • 2-3 yaprak kara lahana
  • 1/2 demet taze soğan
  • 1/4 demet maydanoz
  • 3 yemek kaşığı un
  • 3 yemek kaşığı mısır unu
  • 3 adet yumurta
  • 1/2 çay bardağı zeytinyağı
  • Karabiber
  • Kaya tuzu

TARİFİ

Tüm yeşillikleri incecik kıyın ve bir karıştırma kabına alın. Üzerine hamsileri ve diğer tüm malzemleri ekleyip güzelce karıştırın. Hazır olan harcı bir tavada önlü arkalı güzelce kızartarak pişirip servis edin. Dilerseniz 180 derece önceden ısıtılmış fırında 30 dakika pişirerek de servis edebilirsiniz.

HAMSİ KAYGANA